Vrste fotonaponskih ploča

Kod postavljanja solarnih panela potrebno je odabrati vrstu koja vam odgovara. Tri su kategorije: polikristalni, monokristalni i amorfni solarni paneli.

Monokristalne ploče: njihova cijena je visoka, baš ako i efikasnost i estetika. Izgled je ono što privlači ljude da odaberu ovu vrstu solarnih panela. Monokristalna ploča može pretvoriti 1000 W/m2 sunčevog zračenja u 140 W električne energije. Kod proizvodnje je potreban čisti poluvodički materijal. Svaka pojedinačna ćelija sadrži silicijsku pločicu izrađenu od kristala silicija. Monokristalni paneli imaju najveću učinkovitost. 

Polikristalne ploče: njihova cijena je puno manja, ali je time i učinkovitost slabija. Polikristalne panele najčešće biraju vlasnici kuća koji imaju ograničen budžet. Te panele možete najčešće prepoznati po plavoj boji koja mnogima nije privlačna. Polikristalne ploče mogu pretvoriti 1000 W/m2 sunčevog zračenja u
130 W električne energije. Početak proizvodnje je isti kao i kod monokristalne ploče, ali s razlikuje u tome što se kod postupka hlađenja silicija stvara više kristala.

Amorfne ploče: najčešće se koriste u opremi gdje je potrebna mala snaga, to su uglavnom satovi ili džepna računala. Prednosti su svakako mala težina i fleksibilnost, ali zato ne pružaju dobru učinkovitost i vijek trajanja je jako kratak. Može pretvoriti 1000 W/m2 sunčevog zračenja u 50 W električne energije.

vrste-fotonaponskih-ploca

Naša web stranica koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i za analizu prometa